Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Τι μυστικά κρύβουν τα ποσοστά αποτυχίας ενός cfDNA τεστ;









Τι μυστικά κρύβουν τα ποσοστά αποτυχίας ενός cfDNA τεστ?

Στο τελευταίο παγκόσμιο συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής του Καθηγητή Νικολαΐδη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Μαγιόρκα, η καταξιωμένη γενετίστρια  Dr. Francesca Grati, τόνισε την σπουδαιότητα επιλογής ενός cfDNA τεστ βάσει του ποσοστού αποτυχίας του κάθε τεστ.
Στη διάλεξή της η γενετίστρια είπε ότι  η επιλογή του κατάλληλου cfDNA τεστ θα πρέπει να γίνεται αφού ελέγχουμε τα ποσοστά αποτυχίας κάθε τεστ. Ένα τεστ με υψηλά ποσοστά αποτυχίας για τεχνικούς λόγους, υποδεικνύει αδυναμία της τεχνικής και μπορεί να μην ανιχνεύσει παθολογικές κυήσεις.

Μάλιστα, αυτή η δήλωσή της επιβεβαιώθηκε σε επόμενη ομιλία από Ιταλούς ερευνητές που χρησιμοποίησαν ένα cfDNA τεστ και είχαν ποσοστό αποτυχίας 3,9%.  Όταν ανέλυσαν τα ποσοστά αποτυχίας που ήταν λόγω περιορισμού της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε αποκαλύφθηκε ότι το 40% των δειγμάτων που είχαν αποτύχει ήταν δείγματα με χρωμοσωμικές ανωμαλιες!

Μερικές από τις διαφάνειες τους παρουσιάζονται παρακάτω:






Στην περίπτωση των cfDNA τεστ που προσφέρονται από την Safembryo σε αποκλειστική συνεργασία με την Sequenom laboratories, θα θέλαμε να δηλώσουμε υπεύθυνα ότι το παγκόσμιο ποσοστό αποτυχίας όλων των τεστ μας είναι ~1,5% εκ των οποίων για τεχνικούς λόγους έχουν αποτύχει κάτω από το 0.8%.


Στην Ελλάδα, στα δύο χρόνια λειτουργίας της Safembryo δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ αποτυχία μέχρι στιγμής (πέρα από μία περίπτωση που η μητέρα νοσούσε από αυτοάνοσο νόσημα και τεχνικά ήταν αδύνατον να αποκωδικοποιηθεί ικανοποιητικά η αλληλουχία του DNA της).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου